blog perdicera

El birdwatching o birding és, literalment, l’observació d’aus; una pràctica que cada vegada compta amb més aficionats en tot el món, especialment en Regne Unit (on la Royal Society for the Protection of Birds compta amb més d’un milió de socis), Estats Units i Itàlia. Esta relaxant forma de turisme suposa una bona oportunitat per a gaudir de la naturalesa a la tardor i la primavera, època de migració en les que més espècies silvestres es poden avistar, sobretot a les primeres hores del matí, que és quan els animals són més actius i van a la busca d’aliments.

Quant al birdwatching en la Costa Blanca, Xàbia representa un enclau estratègic de gran importància. Sabies que a la zona forestal de Montgó i als penya-segats del Cap de Sant Antoni pots vore espècies com l’àguila de panxa blanca, l’àguila pescadora, el falcó de la reina, el falcó pelegrí, l’agró blau o la corva marina?

blog cormorán

Això és possible gràcies a que l’area de protecció del Parc Natural del Montgó i la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, on la mar es troba amb la muntanya, constituix un hàbitat mediterrani únic en el litoral valencià on les diferents espècies troben refugi, aliment i les condicions necessàries per a la cria fora de la pressió de les activitats humanes. També, perque els caps de Sant Antoni, de Martí i de la Nao son referències geogràfiques en el gran viatge que fan moltes aus de nord a sud i de sud a nord del Mediterrani.

Per èpoques, és a la tardor (octubre – novembre) quan més atractiu resulta fer birdwatching a Xàbia, ja que aplega a les nostres costes el falcó de la reina abans de continuar la seua ruta migratòria cap a Madagascar. També en esta època, pels voltants del massís del Montgó es deixen vore grans estols d’àguiles calçades. I ja a l’hivern, procedent de les Balears ens visita l’àguila pescadora. D’este animal hi havia notícia d’una parella resident que tenia el seu hàbitat entre la costa de Xàbia i la marjal de Pego. Hui, però, només es poden veure les que hi ha de pas, encara que hi ha un interessant projecte dels bilòegs del Parc Natural del Montgó per tal d’atraure parelles d’estes àguiles a que es queden a nidificar ací.

En altres zones forestals, si vos agrada el turisme de natura, també es possible vore soliguers, perdius, xagnes i fins i tot òlibes i brúfols.

Estos últims oferixen un meravellós espectacle sonor quan, a les nits de gener, omplin el bosc amb el cant del zel.

blog búho

La que hem descrit és només una xicoteta mostra de tota la riquesa natural que es pot gaudir en el nostre entorn. Si voleu fer birdwatching a Xàbia i les zones del Parc Natural del Montgó i de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, vos podeu posar en contacte amb els guies del parc al telèfon 96 6423205. No hi ha visites organitzades per esta activitat, però si que vos podran indicar quines espècies, on i quan es poden vore.

Xàbia no s’acaba mai!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>